proiect de viitor politic pentru R.Moldova
 • Dragi moldoveni din Anglia,eu ma aflu in Italia si ma tot gandesc la organizarea unui referendum privind unirea cu romania fiindca este unicul mod de a intra imediat in Ue si de a avea toti pasapoarte moldovenesti.As dori sa vad reactia voastra.
 • Am gresit am vrut sa scriu pasapoarte romanesti
 • Daca sunteti interesati de subiect as veni cu noi amanunte.
 • eu vreau pasaport moldovenesc...:D
  pe de o parte, pe de alta parte...oricata bunavointa...tu vrei sa-l lasi somer pe presedintele vostru, plus parlamentul guvernul etc? le "iai" painea de la gura
  Eram in primavara in Chisinau, si se organiza un fel de manifestatie...100 de ani de la unirea basarabiei cu romania sau ceva de genul asta. Trec dimineata pe acolo...casc gura, era in pregatiri...nu ma lamuresc despre ce e vorba, dar am zis ca oricum o sa fiu prin centru si mai tarziu si vad atunci. Mai tarziu, lume, aglomeratie, veterani, oameni la microfon, persoane care tineau steaguri, bannere...trec pe acolo, casc gura...aud ce se vorbeste...se face un pic de istorie, cum a ajuns basarabia sa se uneasca cu romania cineva in fata mea tine stagul stramb, vine un "civil" din spate sa il atentioneze sa il tina drept...harta romaniei mare...dar brasovul nu apare pe harta, dar culmea, se citeste scrisoarea unui student din brasov. Eu m-am gandit ca o sa apara acolo pe scena...sa zica ce crede...ma bucuram, sa vad un brasovean ...in schimb nu...doar scrisoarea...daca era asa de important pentru cineva (roman) ma gandesc ca s-ar fi putut organiza sa fie acolo prezent, si o manifestatie de gen si in romania...macar acolo de ochii lumii (nu de basarabenii din romania care au organizat). Poate nu conteaza parerea mea ca eu sunt un roman plecat din tara, daca Moldova vrea sa se uneasca cu Romania, eu sustin cauza...si zic ca mai simplu o sa intre moldova in ue prin cei care au dubla cetatenie (moldoveneasca-romaneasca), decat sa se forteze o unire care la nivel politic nu se vrea (nici din partea romanilor nici din partea moldovenilor).
 • Romania va continua sa dee cetatenie moldovenilor din basarabia si ukraina.

  Si inca una: Chernautul, Hotinul, Cetatea Alba sunt orase romanesti!
 • Da romania da cetatenie,dar nu atit de repede cat am vrea noi.Problema e ca fratii,neamurile noastre sunt discriminate,pentru ca poseda un pasaport de alta culoare sunt intro situatie mai rea decat a negrilor
 • Nu au dreptul la libera circulatie,usile europei sunt inchise pentru moldoveni
 • Posted By: igorionet
  [p]Dragi moldoveni din Anglia,eu ma aflu in Italia si ma tot gandesc la organizarea unui referendum privind unirea cu romania fiindca este unicul mod de a intra imediat in Ue si de a avea toti pasapoarte moldovenesti.As dori sa vad reactia voastra.[/p]


  Reactia mea personala ar fi: Cum ai de gind sa faci singur (caci nici partid nu ai) un lucru care n-au putut sa faca pina acuma guvernul Roman cu toate resursele sale financiare, administrative si politice? Numai nu trebuie de vorbit despre "daca ne unim toti intr-una si putem face diferentza...."
  Cred ca iesti pe dead-end drum, deoarece iara inventati bicicleta :frown:
 • Romania o sa dea cetatenie romaneasca, pana la un moment dat, asa cum si Germania a acordat cetatenie sasilor din romania pana la un moment dat, dar conditia a fost ca acei sasi s-au mutat in Germania. Acum, nu vreau sa isc vreun scandal...dar Romania cu ce are de beneficiat de pe urma faptului ca ofera cetatenie moldovenilor, si cei care o obtin raman in Moldova si castiga drept de libera circulatie, si pleaca mai usor peste hotare, dar tot in Moldova se vor intoarce ca acolo au familie, copii, etc. Igorionet, sa organizezi un referendum,...asta trebuie organizat si in Romania dar si in Moldova, si atunci sa vezi ca "voi" poate vreti, dar romanii va vor? Cum zicea CyberMind Ltd...se reinventeaza bicicleta,...si mai trebuie sa vezi in ce context istoric s-au unit tarile romanesti (care pana la un moment dat nu au avut treaba prea mare una cu alta - ma refer administrativ, fiecare avea conducere proprie)
 • Nici un partid politic nu poate strange 50% din voturi in Moldova,dar ideea de a intra liber in ue poate aduna si mai mult.Indiferent cu cine vom trai cu Rusia,cu Romania,cu UE,cu R.Moldova noi trebuie fiecare in parte sa muncim pentru a plati gaz,apa ,mancare etc.Nimeni nu ni le va da gratis.
  Eu in schimb am vrut mai mult parerile celor din moldova si nu a celor din romania.
  Sigur ca e nevoie de bani pentru a face campanie si a strange semnaturi.
 • Romania , ofera greu cetatenie cetatenilor Moldoveni , deoarece au fost impuse anumite de reguli ale comunitatii europene , pentru ca cu cit mai milti moldoveni primesc cetatenie , cu atit mai multi pleaca din Moldova , europenilor si asa le este lehamite deja de miile de polonezi , romani si bulgari care sunt , acuma incearca sa tina in friu macar moldovenii , cu toate ca nu prea reusesc , dar se staruie si ei , cica.....
 • eu doresc sa stiu parerea moldovenilor cu privire la referendum.Sunteti pro sa contra.
  oricum am inteles ca moldovenii sunt foarte dezinteresati de soarta viitorului politic.Pe nimeni de aici din europa nu mai interseaza sa faca ceva bun pentru cei de acasa.As vrea ca macar o singura data sa gandim cu mintea evreului.Ei spun cam asa:tara mea e acolo unde este mai bine pentru mine si familia mea.Iar pentru noi moldovenii sansa este UE in acest moment,dar nu putem intra singuri numai unindu-ne cu romania
 • motto:evreii spun:Patria mea este acolo unde e mai bine pentru mine si copiii mei.
  Iar noi moldovenii avem sansa de a trai mai bine daca intram in UNIUNEA EUROPEANA.Putem intra singuri cam peste vreo 20 de ani,sau imediat prin unirea cu Romania.Stiu ca veti zice:noi vrem pasapoarte romanesti dar nu in Romania.
  Dar trebuie sa stiti ca indiferent cu cine am trai:cu Rusia,cu Romania,cu Uniunea europeana,cu R.Moldova gazul,lumina,mancarea tot noi trebuie sa muncim ca sa le platim.Nimeni n-o sa ni le dea gratis.
  1.Avand pasaport roman=european,circulatia e libera in toata Europa.Se poate ajunge la Berlin,Roma,Milano,Torino,Paris,Londra,Dublin ,Barcelona,Madrid cu 100E
  Avand pasaport moldovenesc inseamna sa platim cate 4,5 mii euro,pentru a putea ajunge in Europa,inseamna sa fim injositi in fata ambasadelor,pentru a cere viza,sa stam in fata Questurii si sa fim intr-o situatie mai rea decat a negrilor care vin si cer azil si primesc documente si pot munci liber si legal,dar noi stam cu frica ca vom fi prinsi si deportati,cu frica ca nu vom fi platiti la timp.Si asteptam ca autoritatile sa faca ceva ca sa ne putem legaliza.

  2.Avand pasaport roman=european inseamna sa muncim legal,sa avem 14 salarii anuale,sa avem dreptul la pensie(ceea ce nu au cei care pleaca la lucru in Rusia),sa putem avea concedii platite.Badantele(In Italia sunt femeile care lucreaza in casa)inseamna ca pentru un an muncit sa se socoteasca doi pentru pensie.Cand ramanem fara lucru inseamna sa primim bani pentru somaj.
  3.Avand pasaport roman=european avem dreptul la asistenta medicala gratuita pentru toti(copii,tineri,maturi si batrani).Copiii nostri pot fi egali cu un neamt,englez,francez,italian.

  Avand pasaport moldovenesc inseamna sa traim in cea mai saraca tara a Europei,sa avem drumurile cele mai proaste,sa avem tara cu cea mai mare coruptie.

  A intra in UE inseamna sa primim finantare europeana gratis.Inseamna sa putem avea sansa Spaniei,Irlandei,Portugaliei,Greciei,care in urma cu 20 de ani erau cele mai sarace tari ale Europei si uitati-va unde au ajuns astazi.
  Inseamna ca si la noi se pot deschide fabrici si locuri de munca ,si nu vom mai fi nevoiti sa plecam de acasa,pentru ca vom avea salarii la nivel european.

  Asa ca putem alege intra a ne plimba de azi sau maine cu un MERCEDES,sau sa asteptam ca peste 20 ani cine stie daca vom avea Mercedes.
  Eu stiu ce as alege,voi ce ati alege?

  Macar o data in viata sa gandim cu mintea evreului si nu cu cea a moldoveanului de pe urma.Sa nu zicem si peste 20 ani cum zicem astazi ca ce prosti am fost ca nu ne-am facut cetatenie romana cand se putea.

  Prin organizarea unui referendum putem hotari singuri soarta noastra.Dar avem nevoie de cel putin 100000 de semnaturi.In Italia suntem o forta de cel putin 100000 de moldoveni,plus cei din Spania,Portugalia,Anglia,Irlanda si daca fiecare am putea convinge cel putin 10 oameni.Fiecare avem frati,surori,vecini,prieteni care doresc sa-si schimbe soarta si ne roaga sa-i aducem in Europa.


  Daca v-a placut ceea ce am scris trimiteti acest mesaj la cat mai multi moldoveni.
  Pentru informatii suplimentare ma puteti suna la tel.0039-3202952986 sau sa-mi scrieti la email:igorionet@yahoo.com,dar sa tineti cont ca la telefon nu pot raspunde intotdeauna pentru ca si eu muncesc.
 • Igorionet...vad ca pe tine te intereseaza parerea moldovenilor, dar pana acum numai romani ti-au raspuns la thread...si poate ar trebui sa iei in considerare si ce spunem noi...ca nu suntem degeaba pe acest forum...poate avem si noi o chestie cu moldova cum e valicodreanu, cum sunt eu, etc si o sa te contrazic, ca majoritatea celor care sunt plecati incearca sa faca ceva pentru cei din Moldova, dar fac numai pentru rude si neamuri...si asa devine din ce in ce mai greu...banii si-au schimbat valoarea si aici...si cred ca stii si tu foarte bine, ca banii tai din italia nu mai au aceeasi valoare cand te duci in Moldova...intr-un an de stat prin strainatate nu mai ajungi sa iti cumperi un apartament / garsoniera cum se intampla odata. Am intrebat care este solutia ta reala, ca sa zicem strangi cele 100 000 de semnaturi ale Moldovenilor...dar cate semnaturi iti trebuiesc din Romania, ca asta trebuie sa vina din 2 parti...ca intr-o relatie...se danseaza in doi.
  Pentru Vitaliok, orasele mentionate, sunt orase din Moldova si nu mai conteaza ce a fost...conteaza ce este si ce va fi...pentru ca pe vremea cand faceau parte din Romania, ele faceau parte numai din Moldova, Transilvania era stat independent,la fel Tara Munteniei. Romania a fost sub o singura autoritate pe vremea lui Burebista, Decebal, Mihai Viteazu, si la 1918...asa ca sunt ceva mai putin de 100 de ani de la infiintarea Statului Roman. Stefan cel Mare a fost domnitor peste Moldova, si nu peste Romania...si povestea de istorie poate sa continue.
  Poate solutia este de fapt sa se creeze in Republica Moldova o baza a unei economii stabile, un mediu de afaceri sanatos, atragerea investitiilor straine, si atunci vor veni si bani de la Uniunea Europeana, pentru dezvoltare, pentru ca Moldova o sa fie o oportunitate buna de a initia afaceri, deschide fabrici s.a.m.d. Si toate astea depind numai de voi Moldovenii, si nu de noi romanii...pentru ca noi nu putem sa votam in locul vostru
 • P.S. Romanii nu au inca drept de munca neconditionat in Europa
 • Eu stiu parerea voastra si va inteleg,adica sunt de acord cu voi.Mai stiu ca majoritatea romanilor sunt impotriva unirii,cum sunt de altfel si moldovenii.Stiu ca romanii nu au drept neconditionat la munca in Europa,dar in unele tari au si in curand vor avea si in celelalte,dar oricum cu pasaport romanesc ai alta sansa.Stiu de asemenea ca aici in Europa nu e paradisul,dar Moldova numai in cadrul UE va avea investitii si fabrici,etc.Noi in Moldova nu prea putem face sa fie bine,pentru ca e foarte greu ca in jurul unei persoane sau a unui partid politic sa se stranga toti,iar cei vechi nu vor sa se dea la o parte,nu vor sa ramana someri cum ai zis tu.
  De aceea merg pe ideea referendumului,pentru ca mirajul Europei si perspectiva de a avea pasapoarte romanesti poate sa adune multi sustinatori.
  Nu cer si parerea romanilor ,pentru ca voi complica lucrurile.Oricum daca va fi un referendum si lumea va vota pentru,politicienii romani ne vor primi cu bratele deschise,chiar daca in adancul inimii lor nu-i prea intereseaza de noi.

  Oricum va multumesc pentru parerile voastre si v-as ruga daca va pricepeti la informatica sa-mi dati cateva sfaturi cum se poate ca mesajele mele sa ajunga pe mailurile cat mai multor moldoveni.
  Sau poate stiti vreun informatician care poate sa-mi deschida,sa-mi faca un site.
 • .................ah ce drum greu vei avea inainte, Igor:foot-in-mouth:
  Chiar daca presupunem ca miine gasesti 200,000 de voturi ptr unirea cu Romania, cei vei face cu ei?
  Crezi ca astia de la parlament sau guvernul din chisinau te va primi ca erou national?

  1. Comunistii pot te inchiide pe 3-5 ani pentru "falsificarea" voturilor, caci nimeni din moldoveni, in majoritate aflati nelegal in EU o sa-ti da copiile lor de pasaport cu tot cu adresa lor in italia :devil:
  2. Al de Roshka si ceilalti "frati" demult sau curvit cu communistii si DEMULT nu mai vorbesc despre unirea cu tara muma
  3. Urecheanu/Musuc nu vor sa piarda locurile lor si sa devina dar "managerii" impusi de romani
  4. Filat "voobshe" te toarna la politie communista, care tare usor te face o victima a circulatiei rutiere :crying:
  5. Romanii te vor folosi ca rusii de Morozov sa Kosmodemyanskaya :crying: - ai sa fiu erou pe 2-4 saptamini, dar mort sau fara tzitza :undecided: Pfff, chiar nau invatat romanii dupa chidosul ala de Rosca, dupa ce au bagat atitea banii in el?

  TOTAL PRELIMINAR: poti faci "ghine" la moldovenii de rind doar daca le dai pasapoarte gata printate + locuri de munca garantate in Italia, caci CARE A VRUT DEMULT AU PLECAT din MD, nu pleaca sau LENOSI sau SARACII CU TOT, ce nu pot is permite un pasaport fals sau trecerea clandestina

  TOTAL FINAL: am mai patzit eu cu "facerea de bine - fu£$%^$£ de mama" aici :devil:
  mai este o vorba din biblie: "Nefig biser pered svinyami metat', vse ravno ne poimut :foot-in-mouth:"
  .asa si cu tine: BRAVO tie ca vrei sa ajuti pe cineva si ai atita energie in tine ! dar inti ajutat-te pe tine si pe cei ramas acasa :heart:

  Drum bun si noroc !
 • Cybermind LTd , nu pot sa zic decit BRAVO , si toata aprecierea mea pentru cele spuse , ai ziso corect , mai corect de atit nu se poate
 • Igorionet,s-a mai vorbit aici pe forum de Unire,relatii cu Romania,etc... Daca nu tii greu,"rasfoieste" un pic paginile aici pe forum si cauta tema potrivita:wink:
  Cit despre Unire,te-ai gindit cum ramine cu Transnistria si Gagauzia?
  Si cum vezi tu personal Unirea cind nici Romania nu a zis clar niciodata daca ne vrea sau nu...Dupa cum dau cetatenii la moldoveni,parca nu ne prea vrea!
  Ma alatur lui Cybermind,si sustin ca sint foarte pesemist in realizarea acestui referendum.
  Succes!:wink:
 • vreti parerea romanilor? accesati putin coordonatele: www.romanism.net sau www.romare.ro rubrica basarabia si bucovina :heart:
  Basarabia a fost si va apartine romanilor.. macar prin testament, vezi cuvintele lui Stefan: "Moldova n-a fost a mea si nu e a voastra, ci a urmasilor nostri si a urmasilor urmasilor nostri".
  image

  Cred ca tine doar de vointa treaza a electoratului din cele doua tari, caci daca este sa asteptam actiuni din partea guvernelor, va mai curge muulta apa pe Prut.. iar vorbele din citatul de mai sus vor fi valabile generatiilor ce vor veni..
 • Mi-au placut pamfletele voastre,nu am nimic impotriva.
  In privinta referendumului legea spune ca poate fi initiat de 100000 de cetateni.
  Eu cred ca majoritatea politicienilor cred ca nu va avea castig de cauza si nu se vor speria prea tare auzind acest lucru.
  Cu lucru aici in Italia daca ai masina sau scooter si stii un pic italiana gasesti prin agentii imediat de lucru.
  Vin negrii care nici in 2 ani nu invata italiana si inca se alinta la lucru,cauta lucrurile cele mai usoare ,iar in constructii nu vezi urma de-a lor.Iar salariul minim e 1100E,iar daca lucrezi in schimburi de noapte,sau sambata sau duminica primesti mai mult.Iar daca esti casatorit si ai copii platesti mai putine taxe si mai primesti si un ajutor pentru ei.Si asa ajungi la 2000.Nu e prea mult,dar tinand cont ca aici poti sa iei cu 500-600 un apartament de 3 camere la 20 km de milano,capitala financiara a Italiei.
  In privinta binelui sunt de acord cu voi,dar eu ma gandesc la un bine general pentru tara,iar noi cei mai tineri si cu studii ar trebui sa facem ceva,nu sa asteptam sa faca aia care abia au terminat 8 clase si au avut un pic de noroc si simt de afaceri si acum sunt noii imbogatiti.
 • Sunt de acord 100% cu cuvintele spuse mai sus!  Moldovenii si romanii sunt acelas neam, vorbim aceias limba, obiceiuri. Am avut aceiasi voievozi comuni. Imi pare rau ca politica desparte un neam de alt neam si se face discriminare ca tu esti maldavan da tu esti rumin.


  Suntem neam romanesc. drept ca romani din moldova si romani din romania.


  Am sa zic povestea cu un mosneag ce a avut 3 fii care se certau la orice coltz. Si tatal le a dat de la matura cate o nuia zicand: Rupeti nuielile, si fii au rupt fara mare indirjire, apoi le-a dat o matura intreaga si le a zis: rupeti matura.

  Cat nu sa straduit fii sa rupa matura, nu sa primit nimic.


  Atunci parintele batrin le-a zis la copii: Daca o sa fiti ca nuelele, oricine va va dezbina pe voi, dar daca vetzi fi uniti ca matura aceasta, nimeni nu va va dezbina si va rupe unul de la altul.

  Deci: facetzi acuma concluzia.
 • dar vezi tu...ca acum nimeni nu rupe nici o nuia...si eu nu il recunosc pe "Stefan cel Mare (si sfant)" domnitor al romanilor, ci doar al Moldovei. Il recunosc pe Mihai Viteazu ca domnitor al Romaniei...care a cucerit-o, dar nu a fost ales. In germania se vorbeste germana, si in austria la fel, pentru asta amandoua sunt tari independente, in belgia se vorbeste franceza, si nu este parte a frantei. Eu inteleg durerea unora...dar cred ca mai inainte de patriotismul care se pune in fata, motivele sunt mai degraba economice si financiare. Cum am zis, nu stiu ce are Romania de castigat de pe urma unirii cu Republica Moldova...un pic de istorie acum imi scapa, dar de ce nu s-a incercat unirea in 1991 cand v-ati proclamat independenta?
  Si ma rog, atunci in Chisinau de ce nu se vorbeste romana?
  Sunt partidele nationaliste de gen PRM care sustin ideea unei Romanii Mari...dar nu cred ca PNL-ul PDL-ul si care mai sunt acum sustin asa ceva. Nu incerc sa descurajez pe nimeni...daca vrea sa adune 100 000 de semnaturi, ii obtin si eu 2, si votez si in romania pentru unirea cu Moldova...(nu vreau sa stau in calea fericirii nimanui, si pe mine personal, nu ma afecteaza in nici un fel nici unirea, dar nici daca raman amandoua tarile asa cum sunt)...dar tot cred...ca anul viitor sunt alegeri, si alegerea ar trebui sa fie inspre stabilitate economica, prosperitate, mediu de afaceri...si partidul care va oferi prin programele lor acestea ar trebui ales. Eu nu sustin nici acum, ca Romania merita sa intre in Uniunea Europeana, si nu ma simt european din romania, pentru ca am plecat cand aveam nevoie de viza...si am ales singur europa...fara sa astept dupa politic, dar nu veniti va rog cu texte de genul Romania Mare si Stefan cel Mare al Romanilor pentru propaganda.
 • dettermar, esti departe de realitatile istorice, atat ale prezentului cat si ale trecutului. Ma rog, o consider o parere personala...iar nu un argument. Nu am chef acum sa-ti demontez afirmatiile de mai sus, e tarziu, insa un search pe google te-ar lumina putin, atat cu privire la trecutul istoric comun al romanilor (din cele trei principate), cat asupra popoarelor amintite. Crezi ca o unire cu Patria Muma este imposibila? Necesita doar o scanteie si un moment prielnic. In plus Moldova apartine acum: nimanui si este fara viitor. Intr-un final va alege. Dar asa cum am spus, trebuie sa-i surada acel moment favorabil...
 • Alexandr Soljeniţîn despre reunificarea Republicii Moldova cu România
  Autor : NICOLAE NEGRU

  JURNAL DE CHI ŞINĂU (R. Moldova) - În prima povestire publicată de Aleksandr Soljeniţîn, „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici”, care l-a făcut celebru în lumea întreagă, este pomenit şi un moldovean. Marele scriitor nu dă numele, ci doar numărul acestuia, K460, şi înfăţişarea – „mic, negricios”. Despre deţinutul moldovean se vorbea, spune Ivan Denisovici, că a fost „spion român”, „spion veritabil”, nu ca alţii „făcuţi”, din care întîlneai în fiecare brigadă cîte 5-6 persoane, ei fiind în realitate foşti prizonieri.
  Un moldovean într-o povestire a lui Soljeniţîn ar fi un subiect aparte. Nouă însă, la vremea citirii zguduitoarei lucrări, ne-a atras atenţia nu atît faptul în sine, căci nu e de mirare că NKVD-ul a găsit în Basarabia „eliberată” numeroşi „spioni” şi „duşmani ai poporului” sovietic, buni de umplut Gulagul cu ei, cît sugestiva egalizare a moldovenilor cu românii. Moldoveanul a stîrnit mînia tuturor deţinuţilor pentru că, la sfîrşitul zilei de muncă, nu era prezent la numărătoare. Din cauza lui toată baraca era ţinută la poartă, în ger, întîrziind la cină şi pierzînd timpul personal preţios de pînă la ora de stingere. A fost găsit pe schele, se ascunsese într-un loc ferit de vînt şi adormise. 500 de oameni l-au întîmpinat cu înjurături: „Canalie! Borîtură! Mîrşevenie”. O parte dintre deţinuţi au tăcut cînd au văzut că sergentul îndreaptă patul carabinei spre el. Ajutorul brigadierului i-a luat-o înainte, lovindu-l pe moldovean cu pumnul în cap şi salvîndu-l astfel de loviturile cu patul de armă. K460 s-a ferit, şi imediat a sărit maghiarul din aceeaşi brigadă, şi „dă-i cu piciorul în fund, dă-i cu piciorul în fund!”. „Maghiarii în general nu-i suportă pe români” – remarcă Ivan Denisovici, printre altele. Dispărutul fiind găsit, regula Gulagului cere ca numărătoarea deţinuţilor să fie repetată. „Seara e pierdută!… Moldovean blestemat. Convoi blestemat. Viaţă blestemată…” – îşi spune în gînd Ivan Denisovici. El îi mai pomeneşte pe români atunci cînd îi ascultă discutînd între ei pe doi moscoviţi, care vorbesc repede şi folosesc cuvinte neînţelese: „să-i asculţi pe ei e totuna cum i-ai asculta pe letoni sau români”. E greu de spus dacă Soljeniţîn descrie un om real sau un chip pe care îl credea tipic pentru moldoveni/români – „mic, negricios”, „spion român”. Totuşi, de unde să ştie Ivan Denisovici Şuhov, un simplu ţăran rus, fost colhoznic, aflat de 8 ani într-un lagăr siberian, că „maghiarii în general nu-i suportă pe români”? Unde putea să audă el vorbă românească, decît în lagăr? Faptul că el pomeneşte limba română în compania limbii letone să fie întîmplător? Nu ne duce acest detaliu la gîndul despre destinul comun al letonilor şi românilor?
  Hruşciov a fost „zguduit pînă la lacrimi” de „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici”. Ca să poată apărea, povestirea a fost citită şi de alţi membri ai CC al PCUS. Pe nimeni nu l-a deranjat faptul că cititorii s-ar putea alege cu impresia că moldovenii şi românii sînt una şi aceeaşi. Era perioada care se va numi ulterior „dezgheţul hruşciovist”, cînd la Chişinău se va începe discuţia despre revenirea la alfabetul latin şi rolul “limbii moldoveneşti” în RSSM. Cortina de Fier de pe Prut se lăsase puţin, graniţa devenise mai uşor de trecut şi se zvonea chiar despre o posibilă reunificare a Basarabiei cu România şi intrarea României în componenţa URSS. Că Soljeniţîn avea propriul punct de vedere asupra moldovenilor şi RSSM, diferit de cel al istoriografiei sovietice şi al CC al PCM, se va vedea şi în cunoscutul său eseu, publicat în 1990, privind soarta viitoare a URSS, „Cum să reconstruim Rusia”. Cu un an şi ceva înainte de prăbuşirea URSS, Soljeniţîn propunea ruşilor să dea bilet de separare „cît mai rapidă”, „neapărat şi irevocabil”, pentru „trei republici baltice, trei republici transcaucaziene, patru centralasiatice, dar şi Moldaviei, dacă o trage aţa mai mult spre România”. Soljeniţîn considera că Rusia nu dispune de suficiente resurse umane pentru a asimila aceste „periferii”. Separînd 12 republici (inclusiv o parte a Kazahstanului), „prin această jertfă aparentă” Rusia se va elibera pe sine însăşi pentru „preţioasa dezvoltare interioară”, va acorda în sfîrşit atenţie „propriei persoane”, scrie el. (Din punctul lui de vedere, ruşii, ucrainienii şi belaruşii sînt acelaşi popor şi nu pot fi separaţi. El credea necesară rămînerea Ucrainei şi Belarusului în componenţa Rusiei, fapt care i-a înfuriat pe ucrainieni.) „Dacă o trage aţa mai mult spre România” e constatarea unui fapt care atunci, în momentul de cotitură 1990, era evident. Comuniştii de ieri şi de azi nu-l observă sau se fac a nu-l observa, marginalizîndu-i pe cei conştienţi. Dar viaţa a demonstrat că Soljeniţîn vedea mai bine
 • In Chisinau se vorbeste mai mult ruseste pentru ca asa a fost istoria,rusii vin cu programe de radio si televiziune mai bune decat ale moldovenilor.Dar toate astea se pot schimba,valurile cand trec niveleaza totul,asa si unirea poate schimba multe mentalitati.
  Eu de asemenea stiu ca marea majoritate a moldovenilor sunt cam impotriva unirii,dar acest lucru poate fi schimbat,mai ales acum cand dorinta marii majoritati a tinerilor este de a emigra.Este o vorba :scopul scusa mijloacele.Nu e vorba aici de constiinta nationala,care nu stiu daca a existat asa cum e spusa in istorie.Scopul moldovenilor este de a trai mai bine si a avea bani mai multi.Deci prin unire ei pot obtine multvisata libera circulatie,iar noi o tara mai mare si mai puternica.Deci scopul final scuza mijloacele.
  Si nemtii din est nu sunt multumiti ca s-au unit,si cei din vest la fel,dar cu toate astea ei merg inainte.Au avut un om intelept ca Helmut Kohl,care indiferent de pretul platit rusilor pentru acceptarea unirii,a facut tot pentru a realiza scopul.

  Acum eu as dori sa stiu daca acolo in UK sunteti o comunitate mare,va strangeti in careva locuri,asa cum e aici in Italia(sambata si duminica vin aproape toti pe la parcarile din marile orase,unde se strang microbuzele care duc pachete acasa)?
  De asemeneA NU CREDETI ca e pacat ca multi moldoveni sunt obligati sa lucreze cu pasapoarte false,sa plateasca taxe si sa nu beneficieze de pe urma lor.

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Jump to top of page