Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale alegerile preşedintelui din decembrie
 • Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale alegerile preşedintelui din 16 decembrie pentru că a fost încălcat secretul votului. Neconstituţională a fost declarată şi hotărârea prin care Parlamentul a stabilit alegeri repetate pentru 15 ianuarie, transmite Info-Prim Neo.

  Curtea a constatat că la desfăşurarea procedurii de alegere a preşedintelui la 16 decembrie au fost încălcate flagrant art. 1, 2 şi 78 din Constituţie, iar prin amploarea lor aceste încălcări au fost de natură să influenţeze decisiv rezultatele finale ale alegerilor.

  Instanţa a luat această hotărâre la sesizarea deputatului Mihai Godea, care a acuzat încălcarea caracterului secret al votului.

  Mihai Godea a calificat decizia Curţii drept una „istorică”, menţionând că din această zi clasa politică este obligată să iniţieze dezbateri publice pentru depăşirea crizei politice. Prin această hotărâre s-a evitat un dezmăţ în practica de materie electorală, a declarat Mihai Godea.

  Deputatul a lăsat să se înţeleagă că, dacă şi pe viitor unii deputaţi vor arăta buletinele de vot după ce au votat, aceştia ar putea fi traşi la răspundere. „Dacă nu respectă (secretul votului) rămâne pe obrazul lor, dar procurorul general poate să se implice în acest caz”, a menţionat Mihai Godea.

  „Noi am stabilit exact în hotărâre că secretul votului constă în toată procedura, de la preluarea buletinului şi până la depunere în urnă”, a declarat preşedintele CC, Alexandru Tănase. „Nu este un drept al parlamentarului de a păstra secretul votului, ci este o obligaţie”, a menţionat magistratul.

  Preşedintele CC a precizat că Parlamentul trebuie să stabilească data alegerilor ordinare. „Nu văd niciun impediment ca Parlamentul să stabilească data alegerilor şi mâine”, a declarat Tănase. Nu există un termen limită în care Parlamentul să stabilească data alegerilor ordinare pentru funcţia de preşedinte.

  Reprezentantul Parlamentului la Curte, Sergiu Chirică, nu a comentat decizia.

  În urma deciziei Curţii Constituţionale, alegerile repetate pentru funcţia de preşedinte, anunţate pentru 15 ianuarie, nu vor mai avea loc.

  Info-Prim Neo
 • Cu asa parlament si deputati nisi circ nu-ti trebuie :grin:
 • Principalul noi acum ne ridem de acesti clovni, pe care culmea tot noi eam ales.:crying::crying::crying::devil::devil::devil::devil:
 • Posted By: Serginio2010
  [p]Principalul noi acum ne ridem de acesti clovni, pe care culmea tot noi eam ales.:crying::crying::crying::devil::devil::devil::devil:[/p]


  Fiecare popor are conducatorii care-i merita ...
 • Каждый народ имеет такое правительство, которое имеет его.
 • stau si ma intreb oare citi ani o sa mai dureze asta ?
 • In Moldova aceasta credca ca va fi vesnic. Caci totul e asa de complicat, caci nu e de ajuns sa fie unul curajos, sau sa nu vree bogatii, sau sa vrea binele poporului.
 • Chear eu sa fiu acela, care sa doresc sa fac binele, sami iau o armata (pentru a conduce o tara, trebuie foarte mare armata), si cita incredere nai avea in ei, tot o sa fure pe din dos, dar lumea tot pe mine o sa ma dea jos de la putere.
 • In privinta furatului imi place Georgia. Acolo repede s-a rezolvat cu coruptia la nivel de functionari publici de rang jos, cum ar fi politistii, medicii, invatatorii si turma de birocrati prin fel de fel de oficii publice.

  10 ani trebuie sa fie termenul minim pentru cei care dau sau iau mita.
 • mi s-a scarbit de politica moldoveneasca
 • Deamu vor referendum, bagaias intrun loc, matinca o sai dam afara si pe astia, cum iam dat si pe komici, ca altfel ei se suie in cap fara scara.
 • eu nu ma mai duc nici la un referendum .

  am fost la trei laegeri la ambasada - a cite 20 lire la petrol :devil:

  Mai pui referendum - si apoi in ca vro doua alegeri (din lipsa de cvorum:devil:) etc
 • Ei se tem ca nu vor mai fi alesi. Comunistii se vor intoarce si deja ei vor trage mita de coada.

  Fiecare incearca sa stea la putere cit mai mult, si putini se gindesc la popor... Meritam ceea ce avem.
 • Cybermonk , nu e vorba de ce meritati sau nu , e vorba ca asa e la noi la toti . Uite la romani , avem de 22 de ani democratie si e democratie ? e mai bine ? nu este si nici nu va fii . Nu mai avem comunism avem mafie , asa si in MD , pina la urma o sa se aleaga ei intre ei si or so dea la pace si tot ei vor guverna , fura si toate celea . Prin asta sunt est europenii diferiti , legi au fost si sunt si vor mai fii , insa cine sa le respecte ......din pacare nu mai este

Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

Jump to top of page