Vanilla 1.1.4 is a product of Lussumo. More Information: Documentation, Community Support.
Buna la toti…poate mai sunt astfel de teme insa am obosind cautand si nu am gasit nimic concret…
Mai am un an si termin liceul…am note medii (media 8.78) vorbesc cat de cat liber engleza…daca e nevoie mai am timp sa studiez advanced engleza , si sa ma lamuresc cu media…intrebarea e care e procedura,care sunt sansele,si daca face sa studiez in UK(doresc in domeniul economiei),plusurile,minusurie…poate ma sfatuiti altceva…mersi mult 
P.S.de luna aceasta am cetatenie romana
e bine ca vrei sa fugi de md (parerea mea)
eu nu-s economist, dar ma uit la starea de lucruri si cred ca degraba n-o sa rezolve multe si repede…
eu tot m-am gindit sa plec dupa liceu, dar am inteles ca in domeniul meu studiile universitare sunt ff scumpe in anglia si nu merita, adica merita, dar n-aveam eu bani
asa ca am terminat aici facultatea si vreau sa fac post-universitare acolo. faptul ca ai cetatenie o sa simplifice mult lucrurile
daca iti permiti sa mergi in uk pentru universitate, e ok… merita, cred 
mai scrieti cineva varog,mai spuneti pareri
daca mai ai un an ia cursuri intensive de engleza in chisinau, apoi incepe a-ti alege domeniul si universitatile. Fa-ti o lista, vezi dupa preturi si aplica. Daca ai cetatetenie romaneasca, va fi mai ieftin, in jur de 1-4 mii pe an cred. Daca nu ai va fi mai scump 3-15 mii, in dependenta de universitate.
la studii e bine sa vii aici, dar sa nu-ti faci iluzii ca te asteapta cainii cu colaci in coada. concurenta e mult mai mare, dar si piata mai mare.
nici nu vreau sa ma astepte…dar auzisem ca pot sa beneficiez de acele preturi reduse doar daca am cetatenie de mai mult de 3 ani…doar asa sunt recunoscut ca membru al uniunii europene…nu e o problema 1-4 mii…dar 3-15 deja arde…
preturile le gasesti pe site-urile universitatilor. pentru 2010 vor fi scumpiri am auzit.
3 ani cred ca se refera la altceva - cetatenii ne-europeni care au trait 3-4 ani in UK beneficiaza de aceleasi preturi la universitati. Eu nu cred ca ei se uita cand ai primit tu cetatenia, mai ales ca in pasaport nu scrie.
Asa pretzuri nebune, oare se merita? 
CommentAuthorEugenX ‚oare se merita? ‚
asta a fost si intrebarea mea de la bun inceput…deasta si am rugat poate cineva spune ceva pro sa ma convinga…sau invers ma indreapta pe alta cale poate mai buna :)
iulikkk,
Tu singur decizi daca se merita or nu. Totul depinde de ce tu doresti sa faci mai departe. Spui ca vrei in domeniul economiei. Dar avand studii vrei sa te intorci in Md or ai vrea sa ramai in UK? Daca planurile tale este sa pleci din Md atunci evident ca se merita sa studezi peste hotare. Nu cred ca vei gasi usor un loc de munca in domeniu economiei avand facultate facuta in Md . Spun doar facultate, fara experienta. Poate ca si n-am dreptate, sa ma corecte-ze daca sunt pe aici cei care au terminat facultate in Md si au reusit sa-si gaseasca de lucru in UK in economie. Eu lucrez in IT si am venit aici avand deja experienta buna si nu mi-a fost greu sa ma angajez. Nu cred ca ar fi fost simplu daca veneam imediat dupa facultate - au si ei studentii lor… Pot sa spun doar ca si acum la unele oferte (in IT) angajatorul cere sa ai studii la universitati binecunoscute. Cei drept si salariul la asa pozitii e destul de mare. Asa ca depinde cum iti vezi tu viitorul tau. Trebuie doar sa ai dorinta si perseverenta.
doresc sa raman acolo pe un timp…cam 5 ani…pana fac niste bani sa pot sa ma intorc in MD sa investesc in ceva …acasa orcum e cel mai bine…dar cine stie poate atunci nu voi mai vrea inapoi? de medie nimeni nu mi-a spus,e nevoie de medie mare? sau principalul bani sa ai
well, daca aplici la uni.. media tre sa fie mai mare de 8.5 desigur ca una mai mare e mai buna + ai nevoie de personal statemtn si scrisori de recomandare :)
clar se meria sa pleci din md ,mai ales daca esti tanar si n-ai vazut inca europa
e nu recomand uk, in perioada asta e nashpa,ma refer la joburi,vreme etc
in germania cred ca ar fi mai bine, poti face studii si in engleza
poate explica multe pentru unii interesatii de studii in strainatate .accesati linkul
http://www.jurnaltv.md/#64386&20100206&64391&&3610&3595&3597
dar de Franta ce spuneti?:)…am si acolo posibilitate doarece invat la liceu cu profil francez…se merita?
pai Franta mereu a fost in top dupa preferintele studentilor..ai avea sanse normal ca da
iulikk…in privinta taxei pentru univeristate - tu ai cettaenie romaneasca dar cu resedinta in RO sau MD? daca ai resedinta in MD, e foarte probabil ca o sa-ti ceara taxa ca pentru ‚oversees applicant‘. eu am cetatenie RO cu domiciliul in MD si la fel vreau sa aplic pentru universiatte in UK, m-am interesat la dreapta si la stinga, si din cite am aflat eu, foarte mult probabil ca o sa fiu taxata ca oversees student, asa ca vezi… Este asa o lege ca trebuie sa fi fost rezident in UK sau EU timp de 3 ani pina la inceperea cursurilor. Daca cineva stie mai sigur regulile si situatii asemanatoare, va rog sa va pronuntgati la acest subiect! Chiar ma intereseaza!
eu nu cred ca exista asemenea regulamente. Daca esti cetatean european, ei nu au dreptul sa-ti refuze drepturile. Gandeste-te si tu, asta ar insemna ca un olandez sau spaniol daca a trait ultimii ani in SUA de exemplu, nu ar putea beneficia de aceeasi taxa.
In general, nu e treaba lor cum si unde ai trait, atata timp cat esti cetatean european, ar trebui sa poti plati taxa redusa.
auzisem si eu de acei 3 ani …poate cineva concretiza?
Taxa pe care o vei plati pentru studii la universitate nu va depinde de cetatenia pe care o ai acum sau o vei avea la momentul respectiv, ci de tara, rezidenta/ul careia ai fost in ultimii 3 ani inaintea inceperii studiilor dorite. Pentru a plati taxa redusa trebuie sa dovedesti ca ai fost rezident/a UE (poate si EEA, dar nu sunt sigura) timp de 3 ani inaintea inceperii acestor studiilor. Si daca in ceea ce priveste un curs mai scurt si mai simplu nimeni (probabil) nu te va verifica unde ai trait pina a veni la invatatura in UK, nu-ti pot garanta ca universitatea nu se va interesa de tara ta de rezidenta. Daca faci studii in MD acum - nu ai sanse sa platesti taxa redusa, pentru ca vei arata ca ai studiat in MD, deici ai fost rezident/a acolo. Dar poti intreba direct la universitea dorita. Toate au un departament pentru studenti de peste hotare si sunt sigura ca gasesti si un e-mail pe website-ul universitatii dorite . De ce sa nu-i intrebi?
Tot asa, studentii din afara UE pot sa platesca taxa redusa cu conditia ca au trait in UE in ultimii 3 ani si cu conditia IMPORTANT!!! ca nu vor cere prelungirea/eliberarea vizei de student in baza admiterii la facultate, ca imediat te taxeaza ca pe un student de peste hotare, chiar daca ai trait in UK 10 ani.
Si mai rebuie sa dai examen la engleza IELTS probabil. Este un punctaj anumit care trebui sa-l iei ca sa-ti poata oferi un loc, era 7.5 daca nu gresesc, deoarece engleza nu este limba ta materna.
Sper ca am fost de ajutor.
Bafta!
Ok, se pare ca Rodi are dreptate, vedeti aici de exemplu
http://www.ucl.ac.uk/prospective-students/undergraduate-study/fees-and-costs/undergraduate-study/fees-and-costs/international/
„To be eligible for UK/EU fees you must normally be a national of an EU country and have been ordinarily resident within the European Economic Area (EEA) throughout the three years immediately preceding the start of your programme. Alternatively, you must have permanent residency rights in the UK and have been ordinarily resident in the UK, Channel Islands or Isle of Man during the same period. In both instances, absences in connection with temporary employment are permitted. Students whose residence in the EEA or the UK, Channel Islands or Isle of Man has been primarily for full-time educational purposes are ineligible to pay fees at the UK/EU rate.“
Sunt student la Economie si Finate, anul 2, University of Exeter (9 loc in general pe Uk, si al 4 in economie 
)
ce o scriu poti sa fii suta la suta convinsa, ca am trecut prin procedura asta si stiu…
1.Media din moldova poti sa nu itsi faci grija, eu am avut vreo 7 si am fost inmatriculat. ei nici nu stiu unde e moldova dar nu inca ce invatsamint are
2. Ca sa intri la universitate ai nevoie de certificatul IELTS sau TOEFEL. La noi in moldova s-a deschis sa dai IELTS la ambasa UK, trebuie sa acumulezi 6.5 sau 6.0 depinde de universitate.
3. Ca sa te inmatriculez in primu curs ai nevoie sa faci 13 ani de scoala la noi, adica sa ai vre-un colegiu terminat. Daca ai doar 12, atunci trebuie sa faci Foundation, care tine un an + 3 ani de facultate.
4. Vrei nu vrei, daca nu ai pasaportul roman de 3 ani nu faci nimic sa platesti mai putin… La economie in dependenta de universitate , contractul e 10000 de lire pe an…. plus la alta traiul si mincarea :D
asha ca prima trebuie sa te rezolvi cu taxa pe an daca ai posibilitatea sa platesti, apoi sa itsi alegi universitatea si sa le scrii… sa primesti conditional offer de la ei… si apoi sa dai IELTS, care este greu, si pe cela il platesti 120 eur…
daca vrei sa mai intrebi ceva poti sa ma gasesti pe odnoklassniki Igor Bîzgu
Mult succes… si daca vii incoace uita de distractii :D ca o sa iti shearba creierul :D defapt foundation si primul an e inca raslabon
Igor, dar tu studiezi pe baza pasaportului roman, e adevarat ca trebuie sa fii cel putin de 3 ani si rezident roman, cu domiciliu pe teritoriul Romaniei sau se poate si cu domiciliul in afara?
mersi
da eu studiez pe baza pasaportului roman… Trebuie sa ai resedinta in romania ultimii trei ani, sa nu parasesti UE… doar daca studiezi peste hotare in acesti trei ani, si in vacanta le zici ca tipa vii inapoi in Romania, atuncea trece…
Vreau sa fac niste cursuri de 6 luni la un colegiu din apropiere - puteti sa -mi spuneti daca cunoasteti - imi vor cere sa prezint ID ( nu am nimic )? Am gasit pe situl lor ca daca nu esti rezident al EU va trebui arati ID si visa - insa daca la inregistrare spun ca sunt din Ro ?
Eu am mai facut niste cursuri in Londra - pe atunci am spus ca sunt din Lithuania :) si nu a mai cerut nimic doar am achitat cursurile ( insa era o scoala privata - pe cind aici e un colegiu )
Dupa parerea mea nu ar trebui sami ceara nimic daca spun ca sunt din RO si achit cursurile ….
daca cunoaste cineva va rog sa-mi ziceti
Tankiu 
pai asa am facut si eu colegiu , dar miau cerut id chiar daca am zis ca sunt romin .
Posted By: valicodreanupai asa am facut si eu colegiu , dar miau cerut id chiar daca am zis ca sunt romin .
mmm - thats bad …. nici nu mai incerc dar…
incearca ca nu te costa nimik
Buna. A facut cineva master in UK sau studii postuniversitare? 
Iulikk, mai intereseaza-te si de burse sau alte forme de suport oferit de organizatii non guvernamentale, ca de ex Soros.
Dar ca sa raspund la o intrebare de mai inainte - sigur se merita sa faci facultatea in UK daca ai posibilitatea! Calitatea studiilor este mult superioara celor din Moldova, vei avea o dimploma recunoscuta usor in toata lumea si la absolvire ti se vor deschide o multime de oportunitati la care nici nu ai fi visat in Moldova. Ar fi bine daca ai da si la o universitate foarte buna. De ex la London Business School nu e usor de intrat si e scump dar daca reusesti sa absolvesti facultatea acolo viitorul de succes iti este garantat.
Notele tale nu sunt o problema (dar daca poti sa le mai umfli nu o sa strice) dar invata bine pt IELTS si fa-ti rost de niste scrisori de recomandare impresionante (lasa modestia la o parte si asigura-te ca scrisorile te ridica in slavi, lor le place asta ;))
Bafta!
Si apropos cu o scrisoare de acceptare de la LBS poti usor lua un student loan sa iti finantezi cel putin partial studiile. Imprumutul il vei plati dupa ce termini facultatea din salariu.